Ciasto czekoladowe z nutką mięty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z nutką aromatycznej mięty, to doskonały deser na pochmurne dni.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 100 g czekolady gorzkiej
    2) 100 g czekolady mlecznej
    3) 2 jajka
    4) 50 g masła
    5) 1 szklanka mąki pszennej
    6) ¼ szklanki mleka
    7) pół szklanki cukru
    8) łyżeczka proszku do pieczenia
    9) 2 torebki herbaty miętowej
    10) ½ szklanki cukru
    11) garść listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. 2 torebki herbaty miętowej zalewamy ¼ szklanki wrzącej wody i odstawiamy aż napar naciągnie, potem wyjmujemy torebki i dodajemy mleko.
  • 3. Listki mięty drobno siekamy
  • 4. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, posiekane listki mięty, cukier oraz napar z mięty z mlekiem i wszystko miksujemy. Do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i mieszamy.
  • 5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 18 x 30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować