Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku

  • wyświetlono: 3200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mleka w proszku
niewielka ilość gorącej wody

Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30%
cukier puder do smaku
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku

  • 1. Ciasto:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka.
  • 2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie.
  • 4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto.
  • 5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoczekoladaDeserna słodkopodwieczorekciasto czekoladoweczekoladowedla gościPoczęstunekpyszne ciastociasto domowedomowe wypiekiczekoladowe ciastoz bitą śmietanądomowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Kasia_S

Sernik z mlekiem w proszku i posypką

delikatny, puszysty, bardzo smaczny

Sernik z mlekiem w proszku i żurawiną

Dodane przez: Andziaa

"Sernik z mlekiem w proszku i żurawiną"

Lubię piec ciasta, ale stawiam...

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: renatka23_2008

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku.

Najdelikatniejszy sernik jaki jadłam.

sernik

Dodane przez: katrinaM24

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy

Dziś zapraszam na pyszny i łatwy...

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Di bloguje

Idealny sernik z mlekiem w proszku

To już mój kolejny "idealny" sernik,...

Masa plastyczna z mlekiem w proszku

Dodane przez: Babcia Tereska

Masa plastyczna z mlekiem w proszku

Od kilku lat robię tą masę , ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE