Ciasto czekoladowe z masą kremową , galaretką i świeżymi bananami

  • wyświetlono: 1685 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

przepyszne.. na kazda okazje z dużą iloscia bananów-polecam.

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy w proszku
szczypta soli



PONCZ:

2/3 szklanki wody
3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

5-6 bananów, dużych
2 galaretki najlepiej cytrynowe
1 l gorącej wody

Masa:

700 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru

DODATKOWO:

starta czekolada na wierzch
ok. 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego
oraz kuleczki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z masą kremową , galaretką i świeżymi bananami

  • 1. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i budyniem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier i miksujemy chwilę.. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach.Następnie dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy, ciasto przekładamy do formy , pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min .
    Biszkopt po ostudzeniun przekrawamy na połowę.
    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, by zaczęły teżeć.
    Banany kroimy wzdłuż.Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem wiśniowy, . Układamy przekrojone banany rozcięciem do dołuna nastepnie wykładamy na nie galaretke tezejącą.
    Wkładamy do lodówki na 1 godz do stężenia.
    Kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia razem z serkiem mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy. 2/3 kremu wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i ponownie nasączamy. Na wierzch wykładamy pozostałą część kremu i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki lub całą noc.Przed podaniem dekorujemy złotymi kuleczkami.

Porady

blacha 25 na 35

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bananyDeserplacekciasto czekoladowebabanymasa śmietankowaprzekładany

Komentarze

Podobne przepisy

Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą serową i galaretką

Dodane przez: Jola1977-1977

Wiosenne ciasto na świeżym szpinaku z masą...

Bardzo smaczne ciasto do rodzinnej...

Ciasto z masą śmietankową i galaretką

Dodane przez: anka1988

Ciasto z masą śmietankową i galaretką

Lekkie biszkoptowe ciasto przełożone...

ciasto czekoladowe z bananami

Dodane przez: capri

ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie, dla miłośników powyższych...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

image-19vi1je

Dodane przez: Teodorka

Ciasto czekoladowo-kajmakowe z bananami

Banany, słodka masa i bita śmietana...

Biszkopt z kremem czekoladowo-orzechowym, malinami, borówkami i galaretką

Dodane przez: amaranthrose

Kremowe ciasto z owocami i galaretką

Pyszne i lekkie ciasto z owocami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE