Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i śliwkami w czekoladzie

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe ,bardzo wilgotne, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i masą kajmakową oblane pyszną czekoladą ze śliwkami .Gorąco polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:6 jajek
    1i 1/4 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    3/4 szkl.oleju
    1/2 szkl. przegotowanej letniej wody
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki(pełne) proszku do pieczenia
    Masa:1 puszka masy krówkowej( gotowej)
    2-3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki spirytusu
    1 masło
    dżem z czrnej porzeczki
    Polewa czekoladowa:
    1 czekolada gorzka
    1 czekolada mleczna
    1/2 kostki margaryny
    30-40 dag śliwek suszonych kalifornijskich
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i śliwkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno ,następnie ubijając dodawać cukier,potem dodać żółtka rozmieszane z wodą ,ubijając nadal dodać stopniowo olej ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Dokładnie wymieszać.Wylać ciasto do tradycyjnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30-min. Po Upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół.
    Masa:masło utrzeć na puch,ucierając dodawać po łyżce gotowej masy krówkowej.Następnie ucierając dodawać powoli sok z cytryny i spirytus.
    Polewa: śliwki zalać gorącą wodą ,po chwilce odcedzić na sicie,wystudzić,pokroić.W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z połamaną czekoladą.Mieszać do rozpuszczenia czekolady.Zdjąć z ognia dodać śliwki,wymieszać.Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Składanie placka:
    1 część ciasta czekoladowego-smarujemy dżemem porzeczkowym-następnie smarujemy masą kajmakową (zostawiając odrobinę masy do posmarowania wierzchu)-ciasto czekoladowe-smarujemy odrobiną pozostawionej masy kajmakowej-tężejąca polewa czekoladowa ze śliwkami.
    Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki.

Porady

Śliwki mozemy zastąpić rodzynkami lub żurawiną. Wersja dla dorosłych- bakalie zalać spirytusem i pozostawić na kilka godzin(osączyć na sicie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować