Ciasto czekoladowe z Malteresami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto bez względu na wiek smakoszy wywołuje efekt ,wow'. Naprawdę polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:

    50 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
    50 g drobnego cukru do wypieków
    2 duże jajka
    50 g mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

    50 g białej czekolady
    50 g masła
    50 g drobnego cukru do wypieków
    2 duże jajka
    50 g mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem z mlecznej czekolady i kawy:

    500 ml śmietany kremówki 36%
    1 łyżka kawy zbożowej
    350 g mlecznej czekolady, posiekanej
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    4 opakowania Malteserów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Ciasto czekoladowe z malteresami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

    W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

    Biszkopt jasny
    W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

    W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

    Krem z mlecznej czekolady i kawy:W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).

    Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).
    Wykonanie
    Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować