To ciasto bez względu na wiek smakoszy wywołuje efekt ,wow'. Naprawdę polecam!
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
50 g białej czekolady
50 g masła
50 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z mlecznej czekolady i kawy:
Ciasto czekoladowe z malteresami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Biszkopt jasny
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem z mlecznej czekolady i kawy:W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).
Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast).
Wykonanie
Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.
Schłodzić.
Komentarze