ciasto czekoladowe z kremem z jabłkami pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na to pyszne ciastko, to moje połączenie dwóch starych jak świat przepisów z szuflady mojej mamy. połączenie przepisu na krem z jabłkami i przepisu na ciasto czekoladowe to tanie, łatwe i przepyszne rozwiązanie na rodzinne spotkanie i nie tylko....;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - 10 łyżek mleka (50ml)
    - 2 czubate łyżki kakao
    - 4 jajka
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    - 4 duże jabłka
    - 1 kostka miękkiego masła
    - 1 jajko
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - 1/2 szklani cukru pudru
    Chmurka:
    - pozostałe białka
    - pozostały cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z kremem z jabłkami pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta:
    - Margarynę, cukier, mleko i kakao należy zagotować w rondlu
    - po ostudzeniu się masy należy przelać ją do miski dodać 3 żółtka i 1 całe jajko, dobrze wymieszać. pozostałe białka przelać do miseczki.
    - do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. ponownie dobrze wymieszać.
    - ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy.
    - piec przez 20 min w temp. 200 stopni.
  • 2. Przygotowujemy chmurkę:
    - do białek z miseczki dodajemy jeszcze jedno ( przy czym teraz zostawiamy żółtko) i ubijamy na sztywną pianę.
    - dodajemy połowę z połowy cukru pudru potrzebnego do kremu i ponownie miksujemy:)
    - pianę przekładamy na papier do pieczenia ( o wielkości blachy) i wkładamy do pieca na ok.30 min w temp.180 stopni
  • 3. Teraz czas na krem:
    - Jabłka trzemy na tarce.
    - w misce ucieramy żółtko, cukier wanilinowy, pozostały cukier puder i masło.
    - masę łączymy z jabłkami i dobrze mieszamy.

    Na wystudzone ciasto nakładamy krem i kładziemy chmurkę.
    Wkładamy do lodówki, gdy krem jest sztywny smakuje najlepiej:)
    Ciastko jest gotowe i pyszne :) :)

Porady

formę najlepiej wysmarować margaryną i wysypać kokosem. Do ubicia białek warto dodać szczyptę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować