Ciasto czekoladowe z kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszne ciasto zawsze robi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • Ciasto: 2 jajka
    ● 200 ml majonezu
    ● 1 i 1/3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 4 łyżki kakao
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 1 i 1/2 łyżeczki sody
    Krem: 2 szkl. mleka
    ● budyń czekoladowy
    ● kostka masła
    ● 5 dag cukru pudru
    ● cukier waniliowy
    ● 3 łyżeczki spirytusu

Ciasto czekoladowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy, dodajemy żółtka i cukier, mąkę z sodą, mleko, majonez, kakao i cynamon. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25x30 cm i pieczemy 50 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Wlewamy rozrobiony w niewielkiej ilości wody budyń, zagotowujemy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy spirytus. Mieszamy z masą budyniową. 1/2 kremu przekładamy placki, resztą smarujemy boki i wierzch ciasta. Ewent. ozdabiamy tartą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy