Ciasto czekoladowe z kokosowym serkiem z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 50 min

Przeglądając zgromadzone przepisy postanowiłam zaszaleć i zrobić coś innego. Połączyłam biszkopt z ciasta czekoladowego, serek z sernika i dodałam ulubioną polewę. I tak powstało miłe dla oka i smaczne ciasto.

  • 5 godz. 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    100 g cukru drobnego
    80 g mąki drobnej
    2 łyżki kakao
    50 g czekolady
    50 g margaryny, rozpuszczonego

    PONCZ:
    50 g cukru
    1 łyżka ulubionego alkoholu(wg uznania)
    3 łyżki wody lub opcjonalnie herbaty owocowej

    MASA KOKOSOWA:
    4 łyżeczki żelatyny
    mleko kokosowe (240 ml  + 4 łyżki)
    3 białka
    65 g cukru
    2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

    POLEWA:
    120 ml śmietany kremówki
    1 łyżka (15 g) margaryny
    100 g czekolady, połamanej na kostki
    50 g cukru
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z kokosowym serkiem z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepołowiony biszkopt 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz kakao powoli przesiać do koglu moglu i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy(wyłożonej pergaminem) i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia. Gdy wystygnie należy przekroić je na 2 równe części.
  • Sposób ułożenia truskawek w cieście 1 2. PONCZ:
    3 łyżki wody mieszamy z cukrem, podgrzewamy do zagotowania i dodajemy ulubiony alkohol. Takim ponczem skropić obie połówki ciasta. Jeden z blatów ciasta ułożyć w tortownicy, drugi odstawić na potem.
    Truskawki pokroić na połówki i ułożyć przekrojoną częścią do obręczy formy. Pozostałe całe truskawki ułożyć obok siebie.
  • Sposób ułożenia wszystkich truskawek 3. MASA KOKOSOWA:
    Około 4 łyżki mleka kokosowego wlać do miseczki i wsypać żelatynę. Ja użyłam silikonowej, ale może być inna oby żaroodporna. Czekamy aż całość napęcznieje. Miseczkę włożyć do kąpieli wodnej i podgrzewać aż się rozpuści. Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w rondelku, zestawić i dodać żelatynę oraz likier. Lekko ostudzić. W tym czasie ubić białka jaj z cukrem na puch. Mleko przełożyć do innej miski i delikatnie partiami dodawać ubite jajka i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wylać na truskawki, położyć drugi blat ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 1h.
  • Ciasto z zewnątrz i w środku 4. POLEWA:
    Śmietankę 30% zagotować w rondelku, zestawić i dodać masło oraz pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszać.Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Zestawić. Do syropu dodać kwaśną śmietanę i wymieszać, a następnie dodać do masy czekoladowej. Wymieszać na gładka masę. Tak przygotowaną polewe wylać powoli na ciasto. Mój tort prawie sięgał brzegów tortownicy, a po wylaniu czekoladowej masy był równy. Czas chłodzenia to przynajmniej 2h.

Porady

1. W syropie z wody i cukru można zanurzyć truskawki (najlepiej trzymać za szypułkę), aby ładnie się błyszczały. 2. Truskawki powinny być maksymalnie średnie w wysokości, ponieważ ciasto będzie wystawać poza tortownice i polewa spłynie po formie. 3.Ja użyłam czekolady mlecznej, jeżeli ktoś nie lubi za słodkiego ciasta powinien wybrać gorzką z 70% zawartości kakao. 4. Alkohole użyte w przepisie nie są wymagane. Można zastąpić je aromatyczną herbatą owocową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować