Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Beza orzechowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami posiekane orzechy, mieszając już łyżką. Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok. 15 – 20 minut.
3.Masa: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem i karmelem.
4.Przełożenie:
Pierwszą cześć ciasta posmarować połową kremu, nałożyć bezę, krem i drugą część ciasta.
Komentarze