REKLAMA

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

wyświetlono: 2282 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe ciasto z pysznym karmelowym kremem i chrupiącą orzechową bezą. Mniam

opublikowany: 04.07.2016
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Beza orzechowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    200g orzechów włoskich

    Masa:
    500ml mleka
    5 żółtek
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    150g masła
    400g kajmaku z puszki
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Beza orzechowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami posiekane orzechy, mieszając już łyżką. Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok. 15 – 20 minut.
  • 3. Masa: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem i karmelem.
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą cześć ciasta posmarować połową kremu, nałożyć bezę, krem i drugą część ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 21.09.2017 | wyświetlono: 1245 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE