Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych.

Zdjęcie do publikacji.
  • 12 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×30 cm

4 żółtka
150 g cukru
150 g kefiru
200 g masła
250 g mąki pszennej tortowej
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
300 g mrożonych jagód

Beza

4 białka
1 szczypta soli
150 g cukru pudru lub cukru kryształu
1 łyżka suchego budyniu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą

  • 1. Przygotuj dwie miski i oddziel żółtka od białek. Białka odstaw na bok, a do żółtek wsyp cukier i wymieszaj krótko trzepaczką rózgową.
    Wlej kefir i roztopione letnie masło, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
    Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia się wszystkich składników, następnie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 min.
    Piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
    Blisko końca pieczenia ciasta, przygotuj bezę.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo na 3 razy wsyp cukier i ubijaj do rozpuszczenia się cukru.
    Na sam koniec dodaj proszek budyniowy i krótko tylko wymieszaj na najniższych obrotach miksera do połączenia.
    Ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 °C – bez termoobiegu, wysyp na wierzch jagody prosto z zamrażalnika, a na jagody wyłóż bezę.
    Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20 – 25 min. do zarumienienia się bezy na wierzchu.
    Ciasto wyjmij od razu na blat i pozostaw do wystygnięcia.
    Idealne do porannej kawy!!!

Porady

Cukru do bezy możesz dać mniej lub więcej w zależności od owoców jakie wykorzystasz do przygotowania ciasta.
Proszek budyniowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życiebezaw kilka chwilJagodytania kuchniaciasto czekoladoweGrillmajówkaowoce sezonowesmaki lataowoce lasuprosty przepisowoce mrożone

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i...

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe...

czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowa rozpusta z jabłkami i bezą

Bardzo lubię ciasta warstwowe :)...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

Kruchy maślany spód w połączeniu...

czekoladowe  z orzechami

Dodane przez: Bożena Z.

Czekoladowe ciasto z jagodami i orzechami...

proste szybkie i smaczne domowe...

Czekoladowe ciasto z jagodami

Dodane przez: Skotka

Czekoladowe ciasto z jagodami

Pulchne, pyszne dla smakoszy słodkich...

Czekoladowe z orzechową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE