Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    4 żółtka
    150 g cukru
    150 g kefiru
    200 g masła
    250 g mąki pszennej tortowej
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    300 g mrożonych jagód

    Beza

    4 białka
    1 szczypta soli
    150 g cukru pudru lub cukru kryształu
    1 łyżka suchego budyniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery Beza

Ciasto czekoladowe z jagodami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dwie miski i oddziel żółtka od białek. Białka odstaw na bok, a do żółtek wsyp cukier i wymieszaj krótko trzepaczką rózgową.
    Wlej kefir i roztopione letnie masło, całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
    Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj całość do połączenia się wszystkich składników, następnie przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 – 25 min.
    Piecz w temp. 180 °C góra – dół, bez termoobiegu, do suchego patyczka.
    Blisko końca pieczenia ciasta, przygotuj bezę.
    Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo na 3 razy wsyp cukier i ubijaj do rozpuszczenia się cukru.
    Na sam koniec dodaj proszek budyniowy i krótko tylko wymieszaj na najniższych obrotach miksera do połączenia.
    Ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz temp. do 160 °C – bez termoobiegu, wysyp na wierzch jagody prosto z zamrażalnika, a na jagody wyłóż bezę.
    Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 20 – 25 min. do zarumienienia się bezy na wierzchu.
    Ciasto wyjmij od razu na blat i pozostaw do wystygnięcia.
    Idealne do porannej kawy!!!

Porady

Cukru do bezy możesz dać mniej lub więcej w zależności od owoców jakie wykorzystasz do przygotowania ciasta. Proszek budyniowy możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować