Ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienne ciasto :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 240 g mąki
    60 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką)
    4 jajka
    1/2 szklanki erytrytolu
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
    1 łyżka kakao
    3 jabłka
    160 g orzechów włoskich
    2 szklanki mleka
    budyń waniliowy + 2 łyżki słodzidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, a następnie zmiksować na małych obrotach z żółtkami, jogurtem i sypkimi składnikami. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, połowę pokroić w kostkę i dodać do ciasta, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę jabłek pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasto. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, u mnie najpierw góra-dół, następnie termoobieg. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Orzechy zmielić. 1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać orzechy i gotować 2-3 minuty. Wlać budyń wymieszany ze słodzidłem i połową szklanki mleka. Gotować do zgęstnienia. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połową. Odstawić do wystygnięcia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować