Wieloletni przepis, tzw. "ciasto na szybko". Zrobienie zajmuje mniej niż rozgrzanie piekarnika ;) Jest pyszne! Bardzo mokrutkie i delikatne. Często robię je też z jabłkami, co daje równie dobry efekt.
15 min
Składniki:
1 1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 kg gruszek z puszki lub jabłek
Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.
2.Polewa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Mieszać od czasu do czasu. Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.
Komentarze