Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą!

4.5 (142 ocen)

  • 15 min

Wieloletni przepis, tzw. "ciasto na szybko". Zrobienie zajmuje mniej niż rozgrzanie piekarnika ;) Jest pyszne! Bardzo mokrutkie i delikatne. Często robię je też z jabłkami, co daje równie dobry efekt.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 1/2 szklanki mąki krupczatki
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kakao
    1 kg gruszek z puszki lub jabłek

    Polewa czekoladowa:
    1/2 kostki masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę owoce i wymieszać już delikatnie łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia i piec 60 min w 180C.
  • 2. Polewa:
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gdy składniki ładnie się połączą dodać kakao. Zamieszać i gotować na małym (!) ogniu, tak, aby lekko bulgotało. Mieszać od czasu do czasu. Gdy polewa będzie jednolita, wylać na ostudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Ciasto czekoladowe z gruszkami

To może cię zainteresować