Ciasto czekoladowe z gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto i łatwe w wykonaniu. Super wilgotne i tanie. Do ciasta można użyć świeżych owoców zamiast z syropu. Super dodatek do porannej kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 14x42 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki tortowej – 2x 170 g
    2 budynie czekoladowe
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżki ciemnego dżemu – u mnie porzeczkowy
    2 jajka
    200 ml letniego mleka
    200 ml oleju bez zapachu
    200 g drobnego cukru
    1 łyżeczka sody
    Sól do smaku
    Tłuszcz do formy
    4 duże gruszki z syropu
    Lukier do polania ciasta:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy jajecznej dodać olej, mąkę, kakao, budynie, dżem i sól do smaku oraz mleko z sodą– delikatnie całość wymieszać mikserem. Gruszki osączyć z syropu, pokroić na małe kawałki. Formę natłuścić, wylać ciasto, wysypać na ciasto kawałki gruszek, widelcem całość wymieszać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Ze składników utrzeć gęsty lukier, polać ciasto, posypać kolorowa posypką.

Porady

1.zamiast lukru ciasto można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować