Szybkie ciasto i łatwe w wykonaniu. Super wilgotne i tanie. Do ciasta można użyć świeżych owoców zamiast z syropu. Super dodatek do porannej kawy.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 14x42 cm
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej – 2x 170 g
2 budynie czekoladowe
2 łyżeczki kakao
2 łyżki ciemnego dżemu – u mnie porzeczkowy
2 jajka
200 ml letniego mleka
200 ml oleju bez zapachu
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka sody
Sól do smaku
Tłuszcz do formy
4 duże gruszki z syropu
Lukier do polania ciasta:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny
Kolorowa posypka
Ciasto czekoladowe z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy jajecznej dodać olej, mąkę, kakao, budynie, dżem i sól do smaku oraz mleko z sodą– delikatnie całość wymieszać mikserem. Gruszki osączyć z syropu, pokroić na małe kawałki. Formę natłuścić, wylać ciasto, wysypać na ciasto kawałki gruszek, widelcem całość wymieszać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 60 minut do suchego patyczka. Ze składników utrzeć gęsty lukier, polać ciasto, posypać kolorowa posypką.
Porady
1.zamiast lukru ciasto można polać polewą czekoladową.
Komentarze