Ciasto czekoladowe z cukinią

5 (161 ocen)

Dla tych, którzy obawiają się dodatku w cukinii od razu mówię, że jest nie wyczuwalna.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    2 średnie cukinie
    2 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    1 szkl oleju
    5 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 op cukru waniliowego
    Polewa:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j33w9r 1. Tortownicę 26 cm natłuścić ,dno wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temp ok 180 st C.Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jaja miksujemy z cukrami aż zbieleją ,dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem,sodą i kakao,mieszamy.Na koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy,przekładamy do tortownicy pieczemy ok 1 h (do suchego patyczka),po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
  • 2. Polewa:Czekoladę połam na kawałki,wrzuć do miski i umieść ją w kąpieli wodnej.Podgrzewaj do roztopienia czekolady i polej nią ciasto

Porady

Do ciasta można dołożyć orzechy laskowe lub włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować