Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 26 cm natłuścić ,dno wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temp ok 180 st C.Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jaja miksujemy z cukrami aż zbieleją ,dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem,sodą i kakao,mieszamy.Na koniec dodajemy startą cukinię i ponownie mieszamy,przekładamy do tortownicy pieczemy ok 1 h (do suchego patyczka),po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
2.Polewa:Czekoladę połam na kawałki,wrzuć do miski i umieść ją w kąpieli wodnej.Podgrzewaj do roztopienia czekolady i polej nią ciasto
Porady
Do ciasta można dołożyć orzechy laskowe lub włoskie.
Komentarze