Ciasto czekoladowe z całymi jabłkami

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu , mocno czekoladowe i w brew pozorom lekko słodkie , wilgotne ciasto z całymi jabłkami.Idealne do szklanki mleka , kakao czy nawet popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Składniki na dużą keksówkę:
    200 ml mleka
    150g. masła 82%
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    100 g. czekolady mlecznej
    3 jajka
    300 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 małe jabłka
    sok z cytryny
    cukier puder
    masło+ bułka do wysmarowania keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z całymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z masłem , cukrem , kakao oraz czekoladą do rozpuszczenia się składników.
    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Jajka ubijamy.
    Mąkę , sodę oraz proszek to pieczenia wsypujemy do miski , dodajemy jajka oraz czekoladowe mleko.
    Całość miksujemy.

  • 3. Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne , skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
    Przelewamy masę , wkładamy jabłka.
  • 5. Pieczemy ok.40-45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Odstawiamy do ostudzenia , oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować