Ciasto czekoladowe z burakami

0 (0 ocen)

Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:


  • Składniki suche:
    1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650
    3/4 szkl mąki pszennej typ 500
    50 g ciemnego kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    100 g cukru kokosowego
    50 g cukru
    Składniki mokre:
    250 g ugotowanych buraczków
    200 ml oleju rzepakowego
    3 duże jajka
    100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
    Krem:
    250 ml zimnej kremówki 30%
    125 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
    Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
    Krem:
    Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.

Porady

Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc nie wykładałam papierem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować