Ciasto czekoladowe z buraczkami

0 (0 ocen)

Wyśmienite ciasto czekoladowe wg przepisu Nigela Slater'a. Smaku buraczków nie wyczuwa się w ogóle. Służą one jedynie nadaniu fantastycznej wilgoci, no i oczywiście głębokiego koloru. Ciasto jest intensywnie czekoladowe i sycące. Uważam, że polewa stanowi idealny dodatek do już idealnego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:

    250g ugotowanych i obranych buraczków
    200g masła
    200g gorzkiej czekolady (70%)
    4 łyżki mocnej gorącej kawy
    135g mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    5 jajek
    190g cukru pudru

    Polewa:

    125g masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 20cm i wysokim rancie wyłożyć papierem do pieczenia, a boki cienko posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Buraczki zmielić do konsystencji puree, lub zetrzeć na tarce.
  • 3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Nie mieszać. Kiedy czekolada będzie już prawie roztopiona, dolać do niej gorącą kawę. Raz przemieszać. Dodać masło pokrojone w malutką kosteczkę, zanurzyć je w czekoladzie i zostawić do roztopienia.
  • 4. W międzyczasie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.
  • 5. Kiedy masło będzie prawie roztopione, czekoladę wyciągnąć z kąpieli wodnej i dopiero teraz można ją dobrze, ale delikatnie wymieszać aż masło całkowicie się roztopi. Odstawić na kilka minut.
  • 6. Do czekolady dodać roztrzepane żółtka szybko mieszając, aby dokładnie rozprowadzić je w czekoladzie.
  • 7. Dodać buraczki i mieszać, aż składniki się połączą.
  • 8. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier i wymieszać.
  • 9. Białka z cukrem delikatnie ale dokładnie połączyć z masą czekoladową za pomocą dużej metalowej łyżki. Na końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
  • 10. Masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Natychmiast obniżyć temperaturę do 165°C i piec przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tylko wilgotne grudki przyczepią się do patyczka, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce do wystudzenia.
  • 11. Przygotować polewę: wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i stopić mieszając od czasu do czasu. Składniki muszą się dobrze połączyć. Nie gotować. Polewę odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie polać nią ciasto.

Porady

Kiedy dodałam żółtka do czekolady, całość wyglądała jakby się zwarzyła. Jednak po chwili dość intensywnego mieszania wszystko ładnie się wygładziło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować