Ciasto czekoladowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis dla osób uwielbiających czekoladę, ciasto czekoladowe z borówkami. Pycha, już jeden kawałek zaspokoi apatyt.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 gram)
    250 gram masła
    4 jajka
    szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 szklanki borówek
    1 przezroczysta galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Tortownica 20 cm, ciasto mniejsze a wyższe:)
    Do ciasta wykorzystać 2,5 tabliczki czekolady, połówkę odłożyć na potem.
    Masło w kawałkach włożyć do garnuszka, dodać połamaną w kosteczki czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas należy mieszać. Odstawić.
  • Ciasto czekoladowe z borówkami 2. W drugim garnku zmiksować jajka z cukrem, dolać rozpuszczone masło i czekoladę, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wszystko razem dokładnie połączyć, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. około 25 minut - sprawdzać patyczkiem czy już ok:)
    Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę przezroczystą wykonać wg przepisu na opakowaniu (choć ja dałam ciut mniej wody), wystudzić, ale, pilnować, żeby nie stężała.
  • Ciasto czekoladowe z borówkami 3. Pozostałą połówkę czekolady roztopić w mikrofali. Rozprowadzić ją po wierzchu ciastu, na to rozłożyć borówki i polać je delikatnie tężejącą galaretką, żeby się trzymały na cieście. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest intensywne w smaku i bardzo syte:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować