Ciasto czekoladowe z borówkami

4.5 (195 ocen)

Pyszne czekoladowe, wilgotne ciasto z borówkami.

Składniki:

  • Tortownica 20cm
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku
    3 Jajka
    100g masła 82%
    ok 0,5 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao

    150g borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto czekoladowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubij na sztywną pianę.
    wszystkie składniki (bez białek) wkładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencję dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy już delikatnie łyżką.
  • ciasto 2. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto borówkami.
  • ciasto 3. Ciasto pieczemy w 180-200 stopniach przez 50 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka.

Porady

Można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować