Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (BEZ MĄKI)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe ... moooocno czekoladowe ... z bitą śmietaną i borówkami.

Takie proste, szybkie ciasto dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Zamiast borówek można użyć np. malin lub truskawek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady min 80%,

    4 jajka,

    100 g masła

    300 ml śmietany 30%,

    otarta skórka z połowy cytryny,

    łyżka cukru pudru lub 3 łyżeczki erytrytolu,

    borówki,

    mięta do dekoracji

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno.

    Żółtka roztrzepujemy - przez 3-4 minuty za pomocą trzepaczki. Dodajemy stopniowo czekoladę i mieszamy - masa będzie gęsta.

    Dodajemy partiami ubite białko. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników

    Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Przelewamy czekoladową masę do keksówki.

    Pieczemy przez 20 minut.

    Wyjmujemy ciasto - studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.

    Bardzo zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem / erytrytolem na sztywno, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.

    Przekładamy ciasto śmietaną, na wierzchu dekorujemy małymi rozetkami (lub kleksami), oraz owocami i miętą.

Porady

Opcjonalnie można też ciasto polać polewą czekoladową (łyżka kakao, duża łyżka masła, odrobina woda, cukier puder / erytrytol) - wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aby składniki się połączyły. Polewamy ostudzone ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować