Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto czekoladowe bez mąki, po prostu pyszne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ciemna, gorzka czekolada (dobrej jakości): 250 gramów
    - miekkie masło ((nie roztopione)): 125 gramów
    - jaja (duże): 6 sztuk
    - cukier: 175 gramów
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 sztuka
    - rum lub likier amaretto: 2 łyżki
    - śmietana kremówka 36% ((gęsta)): 500 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - gorzkie kakao: 2 łyżeczki
    - maliny (świeże): 400 gramów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C.

    W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

    Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia.

    Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.

    W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka.

    Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i zrobi się sztywna.

    Następnie do ubitych białek dodajcie na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej.

    Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie siadła.

    Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem.

    Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika.

    Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia.

    W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być.

    Ciasto wewnątrz jest ciężkie i bardzo czekoladowe.Końcowa faza to bita śmietana.

    Do śmietany dodajcie cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna.

    Byle nie za długo, bo zamiast śmietany zrobi się domowe masło.

    Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakao. Dodaj maliny i polej stopioną czekoladą jeśli chcesz!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować