Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C.
W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia.
Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka.
Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i zrobi się sztywna.
Następnie do ubitych białek dodajcie na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej.
Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie siadła.
Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem.
Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia.
W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być.
Ciasto wewnątrz jest ciężkie i bardzo czekoladowe.Końcowa faza to bita śmietana.
Do śmietany dodajcie cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna.
Byle nie za długo, bo zamiast śmietany zrobi się domowe masło.
Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakao. Dodaj maliny i polej stopioną czekoladą jeśli chcesz!
Komentarze