Ciasto czekoladowe z bananem i masą z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tapiokę namoczyć przez około 10 minut w 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie podzielić na pół (pół pójdzie do ciasta, pół do masy).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2.Galaretkę rozpuścić w 100 ml wody, poczekać aż ostygnie, dodać serek waniliowy, wymieszać trzepaczką i wstawić do lodówki do momentu aż zacznie tężeć (ale nie całkowicie- tak by można było wylać na ciasto).
3.W robocie wymieszać razem mąkę pszenną, połowę namoczonej tapioki, roztopioną czekoladę, 3 łyżki cukru pudru, 2 jaja, 3 łyżki roztopionego zimnego masła, proszek do pieczenia, pół kubka mleka.
Przełożyć do okrągłej blaszki (nasza około 21cm średnicy). Piec w 180 stopniach przez 45 min.
Następnie wyciągnąć i poczekać aż ostygnie.
4.Drugą połowę namoczonej tapioki przełożyć do garnuszka, dolać 3/4 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii, łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Następnie odłożyć do przestudzenia.
Banany pokroić w plastry.
5.W cieście wydrążyć środek (z niego można zrobić desery). Na spód położyć plasterki bananów, na nie nałożyć masę z tapioki, na wierzch wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do momentu aż galaretka całkowicie się zetnie.
Komentarze