Ciasto czekoladowe z agrestem , waniliową bezą

4.5 (201 ocen)

  • Dla 10 osób

Mocno czekoladowe z agrestem , waniliową bezą i chrupiącą kruszonką

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    ( BLACHA 20 - 26 )
    CIASTO :
    * mąka - 2 szklanki
    * kakao - 2 d.łyżki
    * cukier - 3/4 szkl
    * proszek - 2 łyżeczki
    * masło - 200 g
    * żółtko - 4 szt
    *śmietana 18% - 1 łyżka
    * agrest - 400 g
    BEZA :
    * zimne białko - 4 szt
    * cukier puder - 3/4 szkl
    * wanilia - 1 laska
    * skrobia ziem. - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Ciasto czekoladowe z agrestem , waniliową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Nagrzewamy piekarnik do 180C.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Mieszamy z cukrem.

    Dodajemy zimne , pokrojone masło i drobniutko razem siekamy.

    Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.

    Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Agrest oczyszczamy , obieramy z twardych końcówek.

    Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.

    Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną.

    Agrestem porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek.

    Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto.

    Pieczemy ok. 40 – 45 minut.

    Studzimy.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować