Ciasto czekoladowe w stylu włoskim

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto to jest proste i szybkie w wykonaniu a przy tym przepyszne. Moja rodzina to pożeracze czekolady więc tylko czekają kiedy znów ciasto pojawi się na rodzinnym stole.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    100 g masła
    350 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki kakao
    5 dużych jaj
    250g cukru pudru
    100 g orzechów włoskich pokruszonych
    Ponadto do oprószenia: 1łyżka kakao zmieszana z 1łyżką cukru pudru

Ciasto czekoladowe w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do miski i umieszczamy ją nad rondlem z wrzącą wodą (mozemy to zrobić w kuchence mikrofalowej). Do rozpuszczonego masła i czekolady dodajemy 3łyzki kakao i kawę, mieszamy, całość odstawiamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem aż staną się gęstę (ok 5 min). następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyzką całość.Łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, mieszając rowniez wszystko łyżką po czym ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25. pieczemy 40 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu i wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Smacznego !

Porady

Ciasto to wychodzi za każdym razem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy