Ciasto to jest proste i szybkie w wykonaniu a przy tym przepyszne. Moja rodzina to pożeracze czekolady więc tylko czekają kiedy znów ciasto pojawi się na rodzinnym stole.
25 min
Składniki:
Składniki:
100 g masła
350 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki kakao
5 dużych jaj
250g cukru pudru
100 g orzechów włoskich pokruszonych
Ponadto do oprószenia: 1łyżka kakao zmieszana z 1łyżką cukru pudru
Ciasto czekoladowe w stylu włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do miski i umieszczamy ją nad rondlem z wrzącą wodą (mozemy to zrobić w kuchence mikrofalowej). Do rozpuszczonego masła i czekolady dodajemy 3łyzki kakao i kawę, mieszamy, całość odstawiamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem aż staną się gęstę (ok 5 min). następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyzką całość.Łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, mieszając rowniez wszystko łyżką po czym ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25. pieczemy 40 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu i wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Smacznego !
Komentarze