CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE

  • wyświetlono: 355 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, mięciutkie ciasto o wyrazistym smaku korzennym, owocowym z cytrynowym kremem. Można go podawać na każdą okazję.

DanusiaC
  • 32 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 5 dużych jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej (minus 2 łyżki)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 litra marmolady wieloowocowej (u mnie domowej)
- 1 kisiel owocowy (opcjonalnie)

Masa cytrynowa :
- 1/2 l mleka
- 1 budyń cytrynowy (bez cukru)
- 120 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru

Lukier :
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE

  • CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE1. 1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, przyprawy do piernika i proszek do pieczenia - przesiać.
    Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej (cienkim strumyczkiem lub po 1 łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie ucierając na najniższych obrotach robota, dodawać po 1 łyżce produkty sypkie i cukier waniliowy.
    Formę o wymiarach 34 x 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.
    Przygotować marmoladę. Jeżeli jest za rzadka, to dodać do niej 1 kisiel owocowy (ja dodałam cytrynowy). Wymieszać dokładnie.
    Na całej powierzchni ciasta kłaść łyżeczką porcje marmolady jedna obok drugiej. W czasie pieczenia, marmolada lekko zatopi się w ciasto.
    Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C (bez termoobiegu) i piec około 40 - 45 minut. Do suchego patyczka.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  • 2. 2. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu nie dodając cukru. Ostudzić. Żeby na powierzchni budyniu w trakcie studzenia nie utworzył się kożuch, przykrywamy budyń folią spożywczą dokładnie dociskając do powierzchni budyniu.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu.
    Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
    Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze ucierać.
  • CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE3. 3. Ponieważ ciasto jest miękkie i łamliwe, żeby ułatwić sobie przełożenie go kremem, dzielimy go pionowo na trzy części. Następnie przecinamy poziomo wszystkie trzy części ciasta na raz. Zdejmujemy górne części ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe dolne części smarujemy masą budyniową i przykrywamy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy.
  • CCIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE4. 4. Lukier. Z podanych składników utrzeć lśniący lukier. Jeżeli będzie za gęsty, to dodać odrobinę wody.
    Gotowym lukrem polać strużką powierzchnię ciasta, tworząc esy-floresy.
    Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby masa stężała i lukier zastygł.

Porady

Ciasto nie wymaga ponczowania, bo marmolada powoduje, że jest dość wilgotne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremDesermarmoladalukiermasa

Komentarze

Podobne przepisy

kokosowo-malinowe

Dodane przez: klementynka

kremowe ciasto kokosowo-malinowe

Lekkie i delikatne jak chmurka...

image-1jvt479

Dodane przez: Teodorka

Kremowe ciasto z biszkoptami

Kremowe ! Moje ulubione.

Owocowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto owocowe

Proste i tanie ciasto, które zawsze...

Ciasto "Kremowe pokusy"

Dodane przez: Ewa Mróz

Ciasto "Kremowe pokusy"

Twarogowe wilgotne ciasto będzie...

image-06sc99q

Dodane przez: Ewelina Marcin

Korzenne ciasto z gruszkami

Ciasto to propozycja dla fanów...

Bostońskie ciasto

Dodane przez: czekoladka

Bostońskie ciasto kremowe

Wspaniałe kremowe ciasto, o delikatnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.