CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, mięciutkie ciasto o wyrazistym smaku korzennym, owocowym z cytrynowym kremem. Można go podawać na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5 dużych jaj
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki oleju rzepakowego
    - 2 szklanki mąki pszennej (minus 2 łyżki)
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 litra marmolady wieloowocowej (u mnie domowej)
    - 1 kisiel owocowy (opcjonalnie)

    Masa cytrynowa :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń cytrynowy (bez cukru)
    - 120 g masła
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 3/4 szklanki cukru pudru

    Lukier :
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Marmolady

Ciasto korzenne owocowo kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE 1. 1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, przyprawy do piernika i proszek do pieczenia - przesiać.
    Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej (cienkim strumyczkiem lub po 1 łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie ucierając na najniższych obrotach robota, dodawać po 1 łyżce produkty sypkie i cukier waniliowy.
    Formę o wymiarach 34 x 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.
    Przygotować marmoladę. Jeżeli jest za rzadka, to dodać do niej 1 kisiel owocowy (ja dodałam cytrynowy). Wymieszać dokładnie.
    Na całej powierzchni ciasta kłaść łyżeczką porcje marmolady jedna obok drugiej. W czasie pieczenia, marmolada lekko zatopi się w ciasto.
    Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C (bez termoobiegu) i piec około 40 - 45 minut. Do suchego patyczka.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
  • 2. 2. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu nie dodając cukru. Ostudzić. Żeby na powierzchni budyniu w trakcie studzenia nie utworzył się kożuch, przykrywamy budyń folią spożywczą dokładnie dociskając do powierzchni budyniu.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu.
    Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
    Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze ucierać.
  • CIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE 3. 3. Ponieważ ciasto jest miękkie i łamliwe, żeby ułatwić sobie przełożenie go kremem, dzielimy go pionowo na trzy części. Następnie przecinamy poziomo wszystkie trzy części ciasta na raz. Zdejmujemy górne części ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe dolne części smarujemy masą budyniową i przykrywamy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy.
  • CCIASTO KORZENNE OWOCOWO KREMOWE 4. 4. Lukier. Z podanych składników utrzeć lśniący lukier. Jeżeli będzie za gęsty, to dodać odrobinę wody.
    Gotowym lukrem polać strużką powierzchnię ciasta, tworząc esy-floresy.
    Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby masa stężała i lukier zastygł.

Porady

Ciasto nie wymaga ponczowania, bo marmolada powoduje, że jest dość wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto kremowe

To może cię zainteresować