Ciasto korzenne owocowo kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, przyprawy do piernika i proszek do pieczenia - przesiać.
Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej (cienkim strumyczkiem lub po 1 łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie ucierając na najniższych obrotach robota, dodawać po 1 łyżce produkty sypkie i cukier waniliowy.
Formę o wymiarach 34 x 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.
Przygotować marmoladę. Jeżeli jest za rzadka, to dodać do niej 1 kisiel owocowy (ja dodałam cytrynowy). Wymieszać dokładnie.
Na całej powierzchni ciasta kłaść łyżeczką porcje marmolady jedna obok drugiej. W czasie pieczenia, marmolada lekko zatopi się w ciasto.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C (bez termoobiegu) i piec około 40 - 45 minut. Do suchego patyczka.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
2.2. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu nie dodając cukru. Ostudzić. Żeby na powierzchni budyniu w trakcie studzenia nie utworzył się kożuch, przykrywamy budyń folią spożywczą dokładnie dociskając do powierzchni budyniu.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, do uzyskania puszystego, jasnego kremu.
Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzony budyń.
Na koniec dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze ucierać.
3.3. Ponieważ ciasto jest miękkie i łamliwe, żeby ułatwić sobie przełożenie go kremem, dzielimy go pionowo na trzy części. Następnie przecinamy poziomo wszystkie trzy części ciasta na raz. Zdejmujemy górne części ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe dolne części smarujemy masą budyniową i przykrywamy odłożonym ciastem. Lekko dociskamy.
4.4. Lukier. Z podanych składników utrzeć lśniący lukier. Jeżeli będzie za gęsty, to dodać odrobinę wody.
Gotowym lukrem polać strużką powierzchnię ciasta, tworząc esy-floresy.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, żeby masa stężała i lukier zastygł.
Porady
Ciasto nie wymaga ponczowania, bo marmolada powoduje, że jest dość wilgotne.
Komentarze