Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niewiele jest osób odpornych na czar wilgotnego ciasta czekoladowego.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia: 1 sztuka
    - mąka pełnoziarnista: 300 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - aromat waniliowy: 2 łyżki
    - syrop z agawy: 12 łyżek
    - kakao: 65 gramów
    - olej z orzechów laskowych: 5 łyżek
    - śmietana 9%: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Słodycze Syropy Jajko

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 175C.
  • 2. Cukinię utrzeć na drobnych oczkach tarki (nie obierając).
  • 3. Jajka ubić w miseczce, dodać 10 łyżek syropu z agawy i aromat. Wymieszać.
  • 4. W dużej misce zmieszać mąkę, cukinię, kakao i sodę. Dodać mieszaninę jajeczną i 4 łyżki oleju. Upewnić się, że masa jest tak słodka, jak się lubi.
  • 5. Blachę wysmarować łyżeczką oleju. Wlać masę, wstawić do piekarnika, piec 40 minut, sprawdzając patykiem do szaszłyków, czy ciasto jest już suche na spodzie.
  • 6. Wyjąć, przestudzić. Zmieszać śmietanę, resztę kakao i syropu z agawy.
  • 7. Nakroić ciasto (nie do samego dołu, powiedzmy do połowy grubości) w kratkę (powiedzmy co 1,5 cm) i polać polewą.
  • 8. Wstawić do lodówki (o ile na pewno jest już zimne - nie ryzykujcie zdrowia swojej lodówki!) na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować