Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto zapożyczone z książki kucharskiej teściowej :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)
    1 kostka masła (200 g)
    100 g mąki
    300 g cukru
    6 jaj
    orzechy, migdały lub rodzynki

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodnej kąpieli rozpuścić czekoladę wraz z masłem, dokładnie wymieszać.
  • 2. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę
  • 3. Do masy wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi bakaliami.
  • 4. Ciasto wylać na blachę i piec w 200 stopniach przez 18-20 min.
  • 5. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Po 20 minutach ciasto będzie upieczone z wierzchu, ale w środku wciąż będzie płynne. Dlatego trzeba pozostawić je na kilka godzin do stężenia, w zależności od upodobań. Można jeść po niedługim czasie, z lekko płynnym środkiem, lub poczekać do całkowitego stwardnienia. Można również zastąpić gorzką czekoladę mleczną, wtedy ciasto będzie słodsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy