Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe, oblane mleczną lub deserową czekoladą z malinkami i migdałami. Jeśli lubisz czekoladę, jest to raj dla Twojego podniebienia! Ciacho można serwować z dowolnymi dodatkami, kulką lodów waniliowych lub czekoladowych, można ozdobić je truskawkami lub wiórkami kokosowymi, pełna dowolność :). Samo ciasto jest przepyszne i mocno czekoladowe! Przepis jest na formę 34 x 23 cm , natomiast ja piekłam w tortownicy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 120 g masła
    1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 duże jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    110 g gorzkiej czekolady
    260 g mąki pszennej
    35 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i odłożyć.
    2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej( wlać do garnka wodę, na garnek postawić miskę i topić czekoladę do uzyskania płynnej konsystencji).
    3. Masło z cukrem miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy, dodawać jajko jedno po drugim i dalej miksować.
    4. Dodawać ekstrakt waniliowy i ubić.
    5. Strużką wlewać roztopioną czekoladę i dalej miksować.
    6. Dodać suche przesiane składniki, na zmianę z mlekiem mieszając rózgą nie mikserem! Do czasu połączenia składników, nie dłużej.
    7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temp. 165 st. C lub dłużej
    8. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    9. Ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową, ozdobić malinami, migdałami lub według upodobań.

    Polewa czekoladowa:
    120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    140 g czekolady deserowej, posiekanej
    W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Przestudzić.

    Smacznego ciastka!

Porady

Uwaga: 1 szklanka ma pojemność 250 ml, jak zawsze na Moich Wypiekach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować