Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Uwielbiam czekoladę, dlatego to ciasto moim zdaniem jest rewelacyjne. Mocno czekoladowe, słodziutkie, wilgotne, po prostu przepyszne! I do tego jest jeszcze szybkie i proste w wykonaniu.

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach : 24 x 28 cm
    - 200 g gorzkiej czekolady
    - 200 g mlecznej czekolady
    - 375 g masła
    - 4 jajka
    - 350 g cukru
    - 225 g mąki
    - szczypta soli
    - cukier waniliowy
    - bakalie (opcjonalnie)

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (nie gotujemy).
  • 2. Do ostudzonej (ale ciągle płynnej) masy dodajemy kolejno jajka i mąkę oraz ewentualnie bakalie i całość miksujemy.
  • 3. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy 40 - 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.

Porady

Ciasto jest wilgotne i takie ma być, dlatego nie sprawdzamy go patyczkiem. Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy