Wilgotne i pyszne ciasto czekoladowe, które znika w mgnieniu oka.
1 godz. 15 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
5 jajek
300 g mąki pszennej
250 g cukru
20 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
200 g gorzkiej czekolady 70 %
250 g masła
250 ml mleka
polewa:
100 g gorzkiej czekolady 70 %
100 ml śmietany kremówki 30 %
gwiazdki cukrowe
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać mleko, dodać masło, i podgrzewać na wolnym ogniu uważając aby nie zagotować mleka z masłem. Zdjąć z palnika,dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 4 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Do masy jajecznej wlewać cienką stróżką przestudzoną masę czekoladową i zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na samym końcu dodać w kilku partiach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i delikatnie wymieszać ciasto trzepaczką.
2.Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 30x25 wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 50- 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. Śmietanę podgrzać ( nie wolno jej zagotować), zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostkę czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Posypać posypką cukrową.
Komentarze