Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy w misce z posiekanymi orzechami i śliwkami, posypujemy cynamonem i mieszamy.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy wodę, olej i mleko, podsypujemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na koniec dodajemy jabłka z bakaliami i lekko całość mieszamy.
3.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blaszkę. Pieczemy do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C z termoobiegiem (ok. 40 minut).
Porady
Ciasto polewamy sporą ilością ulubionej czekolady, która wzbogaci smak ciasta. Ciasto polane czekoladą odstawiamy do lodówki na noc, aby smaki "przeszły sobą".
Placek najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest idealnie wilgotny i czekoladowy.
Komentarze