przepis jest na formę 24x34 cm
biszkopt kakaowy:
8 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżka oleju
masa czekoladowa:
1,5 litra śmietanki 36 %
łyżka kakao
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady 80%
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
mały słoiczek dżemu ja użyłam truskawkowego
Sposób przygotowania przepisu:
ciasto czekoladowe
1.
Biszkopt : białka ubić z cukrem ,dodawać po jednym żółtku ,do osobnej miski przesiac mąkę ,proszek i kakao, łyżką dodawać do białek,na koniec wlać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać! Ciasto wylac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 minut. Ostudzic i przekroic na pół. Masa: Do garnuszka wlac mleko, wsypać kakao i połamaną czekoladę ,rozpuścic na małym ogniu i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodac do niej mleko z czekoladą. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę,przestudzić ją i wymieszać z czekoladową śmietanką. ciasto czekoladowe: Blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę masy,przykryć drugą połową biszkoptu,posmarować dżemem i wyłożyć resztę kremu . dowolnie udekorować! schłodzić w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze