Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest bardzo proste w przyrządzeniu i zajmuje naprawdę chwilkę.Wszyscy domownicy go uwielbiają! Idealne na długie jesienne dni.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE Z KONFITURĄ
    Składniki:
    - 250g masła
    - 200g czekolady gorzkiej
    - 600g konfitury śliwkowej
    - 100g cukru pudru
    - 5 jaj
    - 300g mąki tortowej
    - szczypta soli
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 70g suszonej żurawiny

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lytsm9 1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem, przestudź, dodaj konfiturę śliwkową, jaja, cukier puder, sól, suszoną żurawinę, wszystko wymieszaj za pomocą miksera, stopniowo dodawaj mąkę.
    Masę przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w 180C około 45min.
    Sprawdzaj patyczkiem stopień upieczenia ciasta.
    Podawaj z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy