CIASTO CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Mocno czekoladowy spód połączony z lekko kwaśnym kremem malinowym, naprawdę smakuję niebiańsko.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżki kakao
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - 1 jajko
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 szklanki maślanki

    KREM MALINOWY
    500g malin
    250g serka mascarpone
    300ml kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru

    KREM WANILIOWY
    krem do tortu o smaku waniliowym
    laska wanilii

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Składniki suche łączymy razem, a w osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 minut.

    KREM MALINOWY
    1. Mascarpone, kremówkę i cukier puder umieścić w misce robota i ubijać do uzyskania gęstej masy (!Uwaga aby nie przebić kremu).

    2. Do kremu dodać maliny i wymieszać robotem przez 30 sekund.

    KREM WANILIOWY
    1. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, ale bez dodatku masła. Dodać wanilię.

    Na ostudzone ciasto czekoladowe wyłożyć krem malinowy, według uznania powkładać do kremu całe maliny i przykryć kremem waniliowym. Ozdobić malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy