ciasto czekoladowe.

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne ciasto czekoladowe, Przepis na dwie keksówki badź formę od babki

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 szklanki drobnego cukru
    1 szklanka czekolady w proszku / tartej czekolady
    3-4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki soli
    1 szklanka oleju
    2 szklanki wrzącej wody


    Polewa:

    200 ml śmietanki 30%
    200 g czekolady mlecznej lub z orzechami

Ciasto czekoladowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól - dokładnie wszytko ze sobą mieszamy. Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st.
    Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.
  • 3. Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy