Ciasto czekoladowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól - dokładnie wszytko ze sobą mieszamy. Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
2.Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st.
Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.
3.Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto
Komentarze