Ciasto cytrynowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa truskawkowa:
Galaretkę razem z żelatyna rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.
Truskawki zmiksować w blenderze.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt waniliowy oraz zmiksowane truskawki. Wymieszać. Na końcu dodać zimną galaretkę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Odstawić aż masa zacznie tężeć.
2.Na dno blaszki (24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć biszkopty. Nasączyć wodą z cytryną.
Wylać tężejącą masę truskawkową. Rozłożyć biszkopty (również nasączyć). Włożyć do lodówki aż masa całkowicie zastygnie.
3.Masa cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopty. Ponownie do lodówki.
4.Na masę cytrynową rozłożyć truskawki przekrojone na pół. Zalać wystudzoną galaretką truskawkową przygotowana w 400 ml wrzącej wody.
Komentarze