Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem

0 (0 ocen)

Niby ciasto jest kwaśne przez cytryny a jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. Niebo w gębie!

Składniki:

  • Składniki:
    200 g cukru
    150 g mąki tortowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    4 jaja

    Krem:
    250 g masła
    4 cytryny
    2 op. biszkoptów (po 80 g)
    60 g dżemu morelowego

    Krem nr 2:
    250 ml mleka
    1 torebka budyniu śmietankowego
    250 g masła
    80 ml rumu
    200 g cukru pudru

    polewa:
    sok z 1 cytryny
    200 g cukru pudru
    ok. 80 ml gorącej wody
    i trochę czekolady do dekoracji
    świeża mięta do dekoracji.

Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkowa wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną. Na końcu wmieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.
  • 2. Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.
  • 3. Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.
  • ciasto cytrynowo - rumowe 4. Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy