Ciasto cytrynowo- limonkowe

5 (142 ocen)

  • 40 min

Ciasto bez mąki, na ksylitolu.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu)

    3 jaja

    100 gram mielonych migdałów

    50 gram mielonych orzechów nerkowca

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

    2/3 szklanki xylitolu

    4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu

    czekolada limonkowa do fontann
    limonka - lub cukier puder

    cukier - woda- do syropu - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto cytrynowo- limonkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
    Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.
    Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut .

    Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą.

    W rondlu ugotuj syrop z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki.

    Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku.

    W lecie będę podawałs je z malinami i listkami mięty.

Porady

możesz użyć zwykłej mąki, możesz użyć samych migdałów lub samych nerkowców, możesz użyć zwykłego cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować