Ciasto cytrynowo-korzenne z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połączyć z utartą masą.
Ciasto podzielić na trzy równe części.
Do jednej dodać kakao i przyprawy do piernika, do drugiej mak i aromat rumowy, do trzeciej 2 łyżki mąki i skórkę z cytryny.
2.Na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, na nie poukładać ściśle biszkopty, na nie jabłka (1\2 porcji),
następnie ciasto kakaowo-korzenne, ponownie biszkopty i jabłka.
Na wierzch wyłożyć ciasto cytrynowe. Wyrównać powierzchnię.
3.Piec w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ostudzić.
Wierzch ciasta posmarować masą : utrzeć masło z cukrem pudrem, stale ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce śmietany.
Rozsmarowaną warstwę masy posypać startymi biszkoptami.
Porady
Zamiast jabłek, można użyć innych owoców np. z kompotu.
Komentarze