Ciasto cytrynowo - cukiniowe

0 (0 ocen)

Wilgotne, aromatyczne, o pięknym żółto - zielonym kolorze - takie jjest właśnie to jesienne ciasto z dodatkiem cukinii.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    1 i 1/3 szklanki cukru,
    2 jajka,
    1/2 szklanki oleju,
    1/2 szklanki maślanki,
    cytryna,
    1 szklanka startej cukinii,
    szczypta soli,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto cytrynowo - cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe