Ciasto cytrynowo-ananasowe

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z ananasem i orzechami, z cytrynową nutą, przykryte delikatnym budyniowym kremem ananasowym i polane galaretką cytrynową. Wszystko razem tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową.

Składniki:

  • Ciasto
    wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

    100g cukru
    2 jajka
    150g mąki tortowej
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
    3 plastry ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
    75ml oleju z orzechów włoskich (może być też rzepakowy)
    50g posiekanych orzechów włoskich
    25g kokosu

    Krem:

    zalewa z ananasa z puszki
    3 żółtka
    80g cukru
    1,5 łyżki mąki pszennej
    3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    150g masła
    2 łyżki likieru kokosowego lub ananasowego

    Wierzch:

    2 galaretki cytrynowe
    500ml wrzątku
    plastry ananasa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto cytrynowo-ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na jasną i puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolewać olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać ananas, orzechy oraz kokos i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 3. Zalewę z ananasa uzupełnić wodą do 250ml, odlać 1/4 szklanki, a resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać odlaną zalewę, następnie obie mąki. Do gotującej się zalewy przelać masę żółtkową cały czas intensywnie mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, zestawić z palnika i nakryć folią spożywczą. Wystudzić do temperatury pokojowej.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać budyń ananasowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Na końcu dodać likier i jeszcze chwilę miksować. Tak przygotowany krem rozsmarować na wystudzonym cieście, ułożyć na nim plastry ananasa i wstawić do lodówki.
  • 4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Kiedy zacznie już lekko tężeć, ostrożnie wylać ją na krem z ananasami, ponownie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować