Ciasto cytrynowe z wkładką owocową

0 (0 ocen)

Mocno cytrynowe ,delikatnie słodkie , bardzo proste w przygotowaniu ciasto na bazie kisielu. Wkładkę tworzą soczyste owoce: jabłka oraz gruszki zatopione w gruszowej galaretce. Ciasto najlepiej smakuje rwane palcami z kubkiem gorącej herbaty z cytryną i ulubioną książką w ręce.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    200g. masła 82%
    2 kisiele cytrynowe ( najlepiej wybrać bez cukru )
    sok z 1/2 cytryny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki
    Owocowa wkładka:
    4 słodkie jabłka
    2 słodkie gruszki
    2 galaretki gruszkowe ( najlepiej wybrać bez cukru )
    1 łyżka masła
    Polewa:
    1 łyżka masła 82%
    1 łyżka śmietany 18%
    1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 1. Ciasto:Masło rozpuścić , pozostawić do wystudzenia.
    Do miski wbić jajka , wlać masło oraz dodać pozostałe składniki.
    Połączyć za pomocą trzepaczki lub miksera do powstania gładkiej , jednolitej masy.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 2. Masę wylać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Piec ciasto ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka)
    Pozostawić do wystudzenia.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 3. Owocowa wkładka: Owoce umyć , obrać , pozbawić gniazd nasiennych , pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać masło , dusić owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 4. Wsypać galaretki , dokładnie wymieszać.
    Pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 5. Zimne ciasto przekroić na pół wzdłuż.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia( wygodniej wyjmiemy gotowe ciasto z formy)
    Położyć spód ciasta , wylać masę owocową , przykryć pozostałym ciastem.
    Pozostawić w lodówce na min 2-3 godz by masa owocowa stężała.
  • 

Ciasto cytrynowe z wkładką owocową 7. Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić masło ,wraz z połamaną czekoladą oraz śmietaną , pozostawić do wystudzenia.
    Czekoladą polać wierzch ciasta.
    Pozostawić do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Owoce Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować