Ciasto cytrynowe z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąkę i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
2.Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć resztą syropu cytrynowego, po odsączeniu cytryny i odlaniu 100 ml. potrzebnego do pianki..
3.krem-Z 1 szklanką mleka rozprowadzić budyń z mąką. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać tam masło i dobrze wymieszać. Ciepły rozsmarować na biszkopcie w blaszce Odstawić do wystygnięcia.
4.owoce- Winogron umyć i przekroić na pół. Poukładać na razie na ręczniku papierowym, aby nadmiar soku odsączyć. Potem poukładać na kremie.
5.pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietankę z pudrem a potem z syropem. Z początku miksować na niskich obrotach miksera, bo będzie chlapać. Można wspomóc się dodając śmietan-fix do ubijania. Dalej miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki równomiernie po winogronach i rozprowadzić.
6.Porozrzucać skórkę kandyzowaną a potem poukładać cząstki cytryny. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
Komentarze