Ciasto cytrynowe z winogronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z kremem karpatkowym i pianką cytrynową. Ciasto wyraźnie o smaku cytrynowym, wyszło delikatne i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -3 budynie waniliowe (120g)
    -40 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM KARPATKOWY:
    -0,5 l. mleka
    -1 budyń waniliowy (40g)
    -1 łyżka mąki
    -2 łyżki cukru
    -150 g. masła

    DO NASĄCZENIA, PIANKI I DEKORACJI :
    -1 słoiczek Cytryny w syropie z miętą (260g)

    OWOCE:
    -kiść winogron

    PIANKA CYTRYNOWA:
    -3 galaretki cytrynowe
    -700 ml. wody
    -1 l. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -100 ml. syropu cytrynowego

    DEKORACJA:
    -100 g. skórki cytrynowej kandyzowanej
    -plasterki cytryny ze słoiczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cytrynowe z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cytrynowe z winogronem 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budynie z mąkę i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*.
  • Ciasto cytrynowe z winogronem 2. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć resztą syropu cytrynowego, po odsączeniu cytryny i odlaniu 100 ml. potrzebnego do pianki..
  • Ciasto cytrynowe z winogronem 3. krem-Z 1 szklanką mleka rozprowadzić budyń z mąką. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić i zaraz dodać tam masło i dobrze wymieszać. Ciepły rozsmarować na biszkopcie w blaszce Odstawić do wystygnięcia.
  • Ciasto cytrynowe z winogronem 4. owoce- Winogron umyć i przekroić na pół. Poukładać na razie na ręczniku papierowym, aby nadmiar soku odsączyć. Potem poukładać na kremie.
  • Ciasto cytrynowe z winogronem 5. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietankę z pudrem a potem z syropem. Z początku miksować na niskich obrotach miksera, bo będzie chlapać. Można wspomóc się dodając śmietan-fix do ubijania. Dalej miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki równomiernie po winogronach i rozprowadzić.
  • Ciasto cytrynowe z winogronem 6. Porozrzucać skórkę kandyzowaną a potem poukładać cząstki cytryny. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować