Ciasto cytrynowe z sercem Red Velvet

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Wspaniałe ciasto inspirowane świąteczna wersją przygotowaną przez Anyżkowo

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO RED VELVET:
    - mąka pszenna, przesiana: 2.5 szklanki
    - cukier biały: 1.25 szklanki
    - kakao ciemne: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - jaja świeże: 2 sztuki
    - olej słonecznikowy: 1.5 szklanki
    - maślanka (mozna zastąpić kefirem): 1 szklanka
    - ocet winny: 1 łyżka
    - czerwony barwnik spożywczy (ilość zależy od barwnika i oczekiwanego nasycenia koloru): 1 sztuka
    CIASTO CYTRYNOWE:
    - maka pszennna: 180 gramów
    - jaja świeże: 3 sztuki
    - proszek do piezenia ("z górką"): 1 łyżeczka
    - cukier biały: 170 gramów
    - stopione masło: 150 gramów
    - sok i skórka z cytryny: 1 sztuka
    LUKIER CYTRYNOWY:
    - cukier puder: 6 łyżek
    - sok z cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok

Ciasto cytrynowe z sercem red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto Red Velvet - keksówka 22 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce jajka lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i mieszamy do połączenia składników. Składniki suche przelewamy do mokrych, mieszamy widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
    Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy sodę i mieszamy. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko :-) Pianę wlewamy do ciasta, mieszamy i przelewamy do keksówki. Pieczemy 30 minut do „suchego patyczka”.
  • 2. Przygotowujemy masę na ciasto cytrynowe - keksówka 22 cm
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Następnie cały czas delikatnie mieszając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, stopione masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Po wystudzeniu ciasto Red Velvet tniemy w grube plastry i foremką w kształcie serca wycinamy wzór. Na dół wyłożonej papierem keksówki wlewamy 1,3 masy cytrynowej, na której ustawiamy jedno obok drugiego serduszka Red Velvet. Całość zalewamy reszta masy cytrynowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut.
  • 4. Przygotowujemy lukier
    Cukier przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i energicznie mieszamy. Lukrem polewamy przestudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Wesele Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować