Ciasto cytrynowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej miksujemy dokładnie, dodajemy pozostałe składniki, oprócz jagód, dokładnie miksujemy.
Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy równomiernie jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Pieczemy około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
2.Syrop
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, gotujemy około 2-3 minuty, aż całość nieco zgęstnieje.
Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i powoli polewamy syropem starając się, aby jak najwięcej zostało wchłonięte przez ciasto i nie spłynęło pod papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze