Ciasto cytrynowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Mięciutkie i orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 jaja

    3/4 szklanki cukru

    0,5 szklanki oleju rzepakowego

    250 g mąki pszennej tortowej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    sok z 1/2 cytryny

    skórka otarta z 1 cytryny

    1 szklanka z jagód



    syrop

    1/2 szklanki cukru

    sok z 1/2 cytryny

Ciasto cytrynowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej miksujemy dokładnie, dodajemy pozostałe składniki, oprócz jagód, dokładnie miksujemy.

    Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy równomiernie jagody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Pieczemy około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • 2. Syrop

    Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, gotujemy około 2-3 minuty, aż całość nieco zgęstnieje.

    Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i powoli polewamy syropem starając się, aby jak najwięcej zostało wchłonięte przez ciasto i nie spłynęło pod papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy