Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod bezą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne cytrynowe ciasto z domowym dżemem i słodką bezą. Pycha

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto cytrynowe:
    5 żółtek
    2 jajka
    200g cukru
    250g masła
    300g mąki
    100g mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny
    Słoik dżemu porzeczkowego

    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto cytrynowe: Obie mąki przesiać proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka i jajka. Dodać skórkę i sok z cytryny, na koniec wsypać przesiane mąki. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, na wierzch położyć dżem. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok 40 minut, gdy zacznie delikatnie się rumienić wyłożyć bezę. Piec do jej zrumienienia.
  • 2. Beza:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Zmiksować do powstania gładkiej lśniącej piany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować