Ciasto cytrynowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy wbijać po jednym jaju, stale miksując.
Mąki, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryn oraz szczyptę soli wymieszać.
Dodawać pomału do masy.
Czekoladę posiekać w średniej grubości kostkę, dodać do masy i wymieszać (łyżką).
Ciasto wlać do formy keksowej (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) o długości ok. 30 cm.
Piec w temp.170 stopni przez ok. 50-60 minut.
Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.
Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe ponakłuwać wykałaczką.
Posmarować rzadkim lukrem cytrynowym.
Odstawić do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
Komentarze