Ciasto cytrynowe z czekoladą

4.51 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne ciasto, które zawsze wychodzi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    250g margaryny
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 cytryny
    100g gorzkiej czekolady
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka wielkanocna Desery

Ciasto cytrynowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Do masy wbijać po jednym jaju, stale miksując.
    Mąki, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryn oraz szczyptę soli wymieszać.
    Dodawać pomału do masy.
    Czekoladę posiekać w średniej grubości kostkę, dodać do masy i wymieszać (łyżką).
    Ciasto wlać do formy keksowej (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) o długości ok. 30 cm.
    Piec w temp.170 stopni przez ok. 50-60 minut.
    Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać dokładnie z cukrem pudrem.
    Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe ponakłuwać wykałaczką.
    Posmarować rzadkim lukrem cytrynowym.
    Odstawić do wystygnięcia najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować