Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Intensywnie cytrynowe ciasto do przygotowania w kilka minut.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▪ 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    ▪ 50 g miękkiego masła
    ▪ 150 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
    ▪ 4 jaja *
    ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▪ 8 łyżek mleka *
    ▪ skórka i sok z 1 cytryny (lub aromat cytrynowy)

    *składniki w temperaturze pokojowej

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy.

    2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Na koniec dolewamy mleko.

    3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (mała keksówka) i wlewamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy