Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Niezbyt słodkie,przyjemnie pachnie cytrynami.Bardzo polecam.

Składniki:

  • 400 g mąki
    200 g cukru pudru
    skórka otarta z 2 cytryn
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    200 g masła


    masa cytrynowa


    2 szklanki wody
    1 szklanka cukru kryształu
    sok z 2 cytryn
    1 jajo
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę,dodać skórkę otartą z 2 cytryn,dodać resztę sypkich składników i posiekać z masłem.Dodać jajka i zagnieść ciasto-będzie dosyć luźne.Można podsypać trochę więcej mąki.
  • 2. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki w temperaturze 175 C aż będą złote.Ja piekłam pojedynczo w tortownicy 28 cm.
  • 3. Masa cytrynowa
    Pół szklanki wody zostawić w szklance.Resztę wody,cukier i sok z cytryn zagotować..Jajo utrzeć z łyżką, cukru dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać pół szklanki wody.Dobrze rozmieszać i wlać na gotującą wodę z cukrem i sokiem cytrynowym.Wszystko razem zagotować,mieszając.
  • 4. Gorącym kremem przełożyć placki składając je np.w tortownicy,w której piekliśmy.Wierzch nakryć papierem i odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy