Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kolejne ciasto z serii przekładańce.
Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą.
Idealne na każdą okazję.
A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa :
    310 g lemon curd
    2 budynie śmietankowe
    200 g miękkiego masła
    cukier do smaku

    Biszkopt :
    8 jajek ( M )
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szk cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    750 ml mleka

    Polewa :
    100 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

    Dodatkowo :
    1 szk wody z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodając cukier a potem po jednym żółtku, dodać wanilię.
    Gdy masa jest gotowa porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
    Formę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. W garnku przelanym wcześniej zimną wodą zagotować 500 ml mleka.
    W reszcie wymieszać budynie i cukier do smaku ( ale nie za dużo ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
    Następnie budyń dokładnie zakryć folią spożywczą ( folia ma przylegać do budyniu ) i budyń wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń.
    Gdy masa jest gładka porcjami dodawać lemon curd i połączyć go z masą.
  • 3. W rondelku podgrzać śmietankę i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
  • 4. Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier z pieczenia biszkoptu powinien zostać bo to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć ok. 2/3 masy.
    Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć resztę masy.
    Ciasto polać fikuśnie polewą i wstawić je do lodówki najlepiej na noc.

Porady

ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować