Ciasto cytrynowe

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kolejne ciasto z serii przekładańce. Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą. Idealne na każdą okazję. A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł.

IMG_20200815_103145
  • 20 porcje
  • 120min

Składniki

Masa :
310 g lemon curd
2 budynie śmietankowe
200 g miękkiego masła
cukier do smaku

Biszkopt :
8 jajek ( M )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
750 ml mleka

Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

Dodatkowo :
1 szk wody z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cytrynowe

  • 1. Białka ubić dodając cukier a potem po jednym żółtku, dodać wanilię.
    Gdy masa jest gotowa porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
    Formę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. W garnku przelanym wcześniej zimną wodą zagotować 500 ml mleka.
    W reszcie wymieszać budynie i cukier do smaku ( ale nie za dużo ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
    Następnie budyń dokładnie zakryć folią spożywczą ( folia ma przylegać do budyniu ) i budyń wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń.
    Gdy masa jest gładka porcjami dodawać lemon curd i połączyć go z masą.
  • 3. W rondelku podgrzać śmietankę i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
  • 4. Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier z pieczenia biszkoptu powinien zostać bo to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć ok. 2/3 masy.
    Zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć resztę masy.
    Ciasto polać fikuśnie polewą i wstawić je do lodówki najlepiej na noc.

Porady

ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkoptciastaWielkanocświętana każda okazjęlemon curdmasy

Komentarze

Podobne przepisy

image-28e6cc3

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cytrynowe

Uwielbiam piec dla mojej rodzinki....

ciasto cytrynowe

Dodane przez: anka1988

Ciasto cytrynowe

Szybkie i niezawodne ciasto dla...

Ciasto cytrynowe

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto cytrynowe

Orzeźwiające, lekko kwaśnawe ciasto,...

image-1dasx47

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO CYTRYNOWE

POLECAM CIASTO CYTRYNOWE JEST...

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia

Dodane przez: Dalia84

Ciasto cytrynowe

Przepyszne. Delikatne w smaku i...

Dodane przez: monika123

ciasto cytrynowe

bo jest to ciasto łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE